неделя, 27 януари 2013 г.

Питка за Благовещение

Необходими ще са ви:
500 г брашно
300 мл топла вода
3 с. л. зехтин или олио
2 ч. л. сол2 ч. л. захар
7 г суха мая или 25 г прясна мая
3 с. л. ситно нарязани зелени подправки
(розмарин, салвия, див чесън, мащерка)
1 с. л. зехтин
сусамово или маково семе

Начин на приготвяне:
  Маята се размива със захарта в топлата вода.
  Оставя се да бухне за 10 минути.
  Брашното се пресява и се добавят бухналата мая и ситно нарязаните подправки.
  Омесва се меко тесто, като накрая се прибавят солта и олиото.
  Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
  Оставя се на топло за 1 час или докато увеличи обема си два пъти.
  Огнеупорна тава с диаметър 26 см се намаслява и набрашнява.
  Питката за Благовещение се разстила в подготвената форма.
  Намазва се отгоре със зехтин, а с намаслени пръсти се правят дупки по повърхността на питата.
  Поръсва се по желание със сусамово или маково семе.
  Питката за Благовещение се покрива и се оставя да втаса повторно за 20-30 минути.
  Фурната се загрява на 200-210 С.
  Питката за Благовещение се пече 20-30 минути до златист цвят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар