понеделник, 28 януари 2013 г.

Боб на фурна

Нужни ще са ви :
200 г (1 ч. ч.) зрял боб
750 мл (3 ч. ч.) студена вода
1 глава кромид лук
1 морков
1 чушка
2 с. л. доматено пюре
 1 с. л. сух джоджен
1/4 ч. л. сол
2 ч. л. червен пипер
3 с. л. олио

Начин на приготвяне:
  Бобът (зрял фасул) се почиства и се измива.
• Залива се със студена вода и се оставя да кисне 8-10 часа.
• Бобът се измива и се поставя в голяма тенджера, след което се залива отново със студена вода.
• След като заври, се излива водата и се измива.
• Връща се в тенджерата и се залива с 3 ч. ч. вода.
• След като заври, се отстранява с лъжица пяната, която се получава.
• Огънят се намалява на слаб и бобът се вари 60 минути или до омекване.
• Лукът, морковът и чушката се почистват и нарязват на дребно.
• Изсипват се при боба и се варят още 30 минути.
• След като бобът заедно със зеленчуците се е сварил, се прибавят доматеното пюре, джодженът, солта, червеният пипер и олиото.
• Сместа се разбърква и се прехвърля в огнеупорна тава, като е добре бобът да бъде на дебел пласт.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Бобът на фурна се пече 30-50 минути или докато водата напълно се изпари и бобът придобие коричка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар