вторник, 29 януари 2013 г.

Агнешки кебап с гъби

Нужни ще са ви:
2 кг агнешко месо от плешка
олио или масло
1 с. л. универсална подправка
300 г гъби
червен пипер
1 връзка зелен лук
1 връзка магданоз
1/2 връзка копър
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки и се изпържва в сгорещената мазнина.
Щом се зачерви, се овкусява с половината универсална подправка и се изважда в чиния.
В същата мазнина се задушават и нарязаните на шайби гъби, след което се връща месото.
Слага се червеният пипер и малко топла вода и продължава да се задушава.
Когато месото и гъбите са готови, прибавят се ситно нарязаният лук, магданозът, копърът, черният пипер и останалата универсална подправка.

СЪВЕТ- Агнешкият кебап с гъби се поднася с гарнитура картофено пюре.

понеделник, 28 януари 2013 г.

Шанс за публикуване на вашите рецепти

Изпратете вашите рецепти и може да ги видите в нашият блог.Адресът е - irena_198130@abv.bg нека съдържа снимка на вашето кулинарно изделие.

Супа от леща

Нужни ще са ви:
300 г леща (фасул или грах)
1 с. л. олио
30 г брашно
1 к. л. червен пипер
сол


 Начин на приготвяне:
 • Лещата се измива добре и се накисва в студена вода от вечерта.
• На следващия ден се залива с 1 л вода и се поставя да ври със солта.
• Приготвя се светла запръжка от олиото и брашното, добавя се и червеният пипер и се разрежда с малко студена вода.
• Към тази смес се изсипва сварената леща и се добавя още 1 л вода.
• Супата се оставя да кипне.
• Преди да се сервира супата от леща, тя се подправя на вкус.



Кюфтета от извара

Нуждаете се от:
250 г извара
2 с. л. грис
3 с. л. брашно
2 яйца
1/2 ч. л. сода
сол и смлян черен пипер
галета
олио за пържене

Начин на приготвяне:
1• В купа се разбъркват изварата гриста, брашното, разбитите яйца и содата.
2• Сместа се овкусява със сол и черен пипер.
3• С ръце се оформят кръгли кюфтенца, който се овалват в галета.
4• Изпържват се в сгорещено олио от двете страни до златист цвят.
5• Кюфтетата от извара се поднасят топли или студени със сметана или кисело мляко.


 

Баничка

Нуждаете се от:
-1 пакет кори
-7 яйца
-1 кофичка кисело мляко
-щипка хлебна сода
-200 гр сирене
-олио
Начин на приготвяне:
1• В намаслена тава редим корите - набръчкваме кората на хармоника и редим до запълване на тавата.
2• Отгоре натрошаваме сиренето - отделно правим заливката от яйцата млякото и содата.
3• Равномерно заливаме корите.
4• Печем на 180 градуса до златиста коричка.

Бързи,меки сладки

Нужни ще са ви:
2 жълтъка
1 пакетче краве масло
2 с. л. пудра захар
1/2 ч. ч. брашно
2 белтъка
смлени орехи
захар

Начин на приготвяне:
1• Двата жълтъка се разбиват с пакетчето омекнало масло.
2• Прибавят се пудрата захар и брашното.
3• От тестото се оформят топчета с големината на орех.
4• Те се овалват в разбитите белтъци, после в смес от смлените орехи и кристалната захар.
5• Фурната се загрява на 180 С.
6• Бързите сладки се пекат до готовност.


Мъфини със сирене,маслинки и крендвирш

Нужни ще са ви:
2 яйца
2 с. л. кисело мляко
120 мл хладка вода
200 гр. сирене
100 гр. маслини (без костилка)
1 кренвирш
50 мл. олио
300 гр. брашно
1 с. л. захар
1 с. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
черен пипер


Начин на приготвяне:
1• Разбиват се яйцата, прибавя се водата, в която е размито киселото мляко.
2• Сиренето се натрошава, маслините се накълцват на дребно, също и кренвирша и се прибавят и те.
3• Изсипва се олиото,захарта, солта и подправките.
4• Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към сместа.
5• Обърква се добре.
6• Формата за мъфини се намазва с маргарин.
7• Разпределя се сместа, да бъдат пълни 2/3 от височината.
8• Пекат се в предварително загрята фурна - 180 градуса, около 30 мин.