Английски великденски питки
Продукти:
1 ч. л. микс от подправки
120 г стафиди
ПАСТА С БРАШНО
75 г брашно
2 ч. л. пудра захар
80 мл вода
ГЛАЗУРА
1 и 1/2 с. л. пудра захар
1 ч. л. желатин
1 ч. л. вода
- 14 г суха мая
- 55 г захар
- 375 мл топло прясно мляко
- 600 г брашно тип 500
- 60 г краве масло
- 1 яйце
1 ч. л. микс от подправки
120 г стафиди
ПАСТА С БРАШНО
75 г брашно
2 ч. л. пудра захар
80 мл вода
ГЛАЗУРА
1 и 1/2 с. л. пудра захар
1 ч. л. желатин
1 ч. л. вода
Приготвяне:
• В купа се смесват маята, захарта и млякото.
• Разбърква се до еднородна смес и се покрива.
• Оставя се на топло за 10 минути или докато шупне маята.
• Брашното се пресява в голяма купа.
• Добавя се маслото и се стрива с пръсти.
• Прибавят се шупналата мая, яйцето и стафидите.
• Омесва се меко тесто.
• Покрива се и се оставя на топло за 45-60 минути или докато увеличи обема си два пъти.
• Квадратна тава (23 см) се намаслява.
• Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност.
• Меси се 5 минути, след това се разделя на 16 еднакви парчета.
• Оформят се кръгли питки, които се нареждат в тавата.
• Покриват се и се оставят на топло за 10 минути или докато увеличат обема си 2 пъти.
• Фурната се загрява на 220 С.
• Приготвя се пастата за питките : брашното се разбърква със захарта.
• Сипва се водата до получаване на гъста паста.
• Прехвърля се в плик или сладкарски шприц.
• Върху всяка питка се рисува кръст.
• Питките се пекат 20 минути или до златист цвят.
• Прехвърлят се върху метална скара.
• Приготвя се глазурата : всички продукти се смесват в малка тенджера.
• Сместа се загрява (без да се кипва), докато желатинът и захарта се разтопят.
• Изпечените питки се намазват с горещата глазура.
• Английските великденски питки се охлаждат и се поднасят с краве масло.
• В купа се смесват маята, захарта и млякото.
• Разбърква се до еднородна смес и се покрива.
• Оставя се на топло за 10 минути или докато шупне маята.
• Брашното се пресява в голяма купа.
• Добавя се маслото и се стрива с пръсти.
• Прибавят се шупналата мая, яйцето и стафидите.
• Омесва се меко тесто.
• Покрива се и се оставя на топло за 45-60 минути или докато увеличи обема си два пъти.
• Квадратна тава (23 см) се намаслява.
• Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност.
• Меси се 5 минути, след това се разделя на 16 еднакви парчета.
• Оформят се кръгли питки, които се нареждат в тавата.
• Покриват се и се оставят на топло за 10 минути или докато увеличат обема си 2 пъти.
• Фурната се загрява на 220 С.
• Приготвя се пастата за питките : брашното се разбърква със захарта.
• Сипва се водата до получаване на гъста паста.
• Прехвърля се в плик или сладкарски шприц.
• Върху всяка питка се рисува кръст.
• Питките се пекат 20 минути или до златист цвят.
• Прехвърлят се върху метална скара.
• Приготвя се глазурата : всички продукти се смесват в малка тенджера.
• Сместа се загрява (без да се кипва), докато желатинът и захарта се разтопят.
• Изпечените питки се намазват с горещата глазура.
• Английските великденски питки се охлаждат и се поднасят с краве масло.
Козуначени кифли
Продукти:
кората на 1 лимон
1-2 пакетчета ванилия
1 ч. л. сол
ПЛЪНКА
250 г сладко от дюли
канела
50 г стафиди
100 г орехови ядки
2 с. л. коняк
- 1 кг брашно
- 300 г захар
- 40 г прясна мая
- 80 г краве масло
- 250 мл прясно мляко
- 80 мл олио
- 5 яйца
кората на 1 лимон
1-2 пакетчета ванилия
1 ч. л. сол
ПЛЪНКА
250 г сладко от дюли
канела
50 г стафиди
100 г орехови ядки
2 с. л. коняк
Приготвяне:
• Брашното се пресява, като се оформя кладенче.
• Маята се размива с 50 мл топло прясно мляко, 1 ч. л. сол и 1 ч. л. захар.
• Изсипва се в кладенчето и се оставя да втасва 15 минути.
• Яйцата се разбиват на пяна (1 жълтък се отделя за намазване) и се сипват върху брашното, добавя се разтопеното топло масло + олиото.
• Сипва се и захарта, като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене.
• Сместа се ароматизира с ванилия и лимоновите кори и се замесва, като се бърка само в една посока.
• Полученото гладко тесто се покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва.
• Стафидите се накисват в рома.
• Втасалото тесто се премесва, след което се разделя на 3-4 еднакви по големина топки.
• Всяка топка се разточва на кръгла питка с дебелина 0,5 см.
• Поръсва се със стафиди, след което се разрязва на 12-16 триъгълни парчета.
• В широкия край се поставя по малко плънка.
• Парчетата се навиват на рулца, след което се нареждат в тава, като се оставя място между всяка козуначна кифла.
• Намазват се с разбит жълтък заедно с 1 с. л. прясно мляко.
• Накрая всяка козуначна кифла се поръсва с отделената захар.
• Пекат се на 200 С до зачервяване.
• Брашното се пресява, като се оформя кладенче.
• Маята се размива с 50 мл топло прясно мляко, 1 ч. л. сол и 1 ч. л. захар.
• Изсипва се в кладенчето и се оставя да втасва 15 минути.
• Яйцата се разбиват на пяна (1 жълтък се отделя за намазване) и се сипват върху брашното, добавя се разтопеното топло масло + олиото.
• Сипва се и захарта, като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене.
• Сместа се ароматизира с ванилия и лимоновите кори и се замесва, като се бърка само в една посока.
• Полученото гладко тесто се покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва.
• Стафидите се накисват в рома.
• Втасалото тесто се премесва, след което се разделя на 3-4 еднакви по големина топки.
• Всяка топка се разточва на кръгла питка с дебелина 0,5 см.
• Поръсва се със стафиди, след което се разрязва на 12-16 триъгълни парчета.
• В широкия край се поставя по малко плънка.
• Парчетата се навиват на рулца, след което се нареждат в тава, като се оставя място между всяка козуначна кифла.
• Намазват се с разбит жълтък заедно с 1 с. л. прясно мляко.
• Накрая всяка козуначна кифла се поръсва с отделената захар.
• Пекат се на 200 С до зачервяване.
Шоколадени великденски яйчица
Продукти:
- 200 г обикновени бисквити
- 1 с. л. ром
- 250 г краве масло
- 200 г захар
- 50 настърган шоколад
- или 2 с. л. какао (захарта се увеличава малко)
- 2 жълтъка
- 2 пакетчета ванилия
- 200 мл млени орехи
Приготвяне:
• Маслото се разбива със захарта до пяна.
• Прибавят се, като се разбиват един по един, жълтъците, рома, счуканите или смлени бисквити, шоколада или какаото, ванилията.
• Накрая орехите.
• Омесва се еднородна маса.
• Тя се оформя на тънки рулца, от които се режат парченца и се оформят яйчица.
• Те се нареждат върху табличка и се поставят в хладилника, за да се "стегнат".
• Втвърдените шоколадени великденски яйчица се увиват красиво в разноцветни станиолови листчета.
• Нареждат се в бонбониерата и се съхраняват в хладилника.
• Маслото се разбива със захарта до пяна.
• Прибавят се, като се разбиват един по един, жълтъците, рома, счуканите или смлени бисквити, шоколада или какаото, ванилията.
• Накрая орехите.
• Омесва се еднородна маса.
• Тя се оформя на тънки рулца, от които се режат парченца и се оформят яйчица.
• Те се нареждат върху табличка и се поставят в хладилника, за да се "стегнат".
• Втвърдените шоколадени великденски яйчица се увиват красиво в разноцветни станиолови листчета.
• Нареждат се в бонбониерата и се съхраняват в хладилника.
Приятно готвене приятелчета!
Няма коментари:
Публикуване на коментар